środa, 10 listopada 2010

Cynk - cóż za wszechstronność.

W 1934 roku wykazano, że cynk jest pierwiastkiem koniecznym do normalnego wzrostu i rozwoju zwierząt, zaś w 1957 r. potwierdzono jego niezbędność dla organizmu człowieka. Z łącznej puli cynku w organizmie człowieka (2-4 g), w mięśniach szkieletowych znajduje się 60% cynku, w kościach – 30% i około 4-6% w skórze i włosach.

W organizmie człowieka cynk wykazuje wielokierunkową aktywność biologiczną. Jest składnikiem ok. 200 enzymów. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, poprzez oddziaływanie na grasicę - narząd odpowiedzialny za produkcję limfocytów T, komórek spełniających istotną rolę w odporności typu komórkowego. Cynk wspomaga również wydzielanie i aktywność cytokin (czynników warunkujących odpowiedź immunologiczną).
Wspomaga utrzymanie właściwej struktury kości, skóry, włosów, paznokci. W badaniu przeprowadzonym w Szwecji stwierdzono u mężczyzn w wieku 46-68 lat, którzy przyjmowali poniżej 10 mg cynku dziennie, dwukrotnie wyższe ryzyko złamań.
Cynk ma również korzystny wpływ na prawidłowe procesy poznawcze, sprawność umysłową. U osób, których dieta pozbawiona była cynku wykazano chwiejny nastrój, zaburzenia pamięci.
Jest on także potrzebny do właściwego metabolizmu witaminy A i prawidłowych procesów widzenia. Wchodzi bowiem w skład enzymu (dehydrogenazy alkoholowej), katalizuje przemianę witaminy A do jej formy aktywnej – retinolu w siatkówce oka i dlatego jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej adaptacji wzroku do ciemności.
Pierwiastek ten wpływa także na płodność i rozmnażanie. Jest on niezbędny do produkcji testosteronu, czynności kanalików nasiennych, spermatogenezy.
Ponadto cynk oddziałuje korzystnie na właściwy metabolizm kwasów tłuszczowych. Wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Odgrywa ważną rolę w prawidłowej syntezie DNA. Utrzymuje bowiem tę specyficzną strukturę i chroni ją przed rozerwaniem. Posiada właściwości przeciwutleniające, chroniąc DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem.
Warto zadbać o uzupełnienie diety w cynk, gdyż jego absorpcja z pożywienia wynosi zaledwie 10 do 40%, a jego wchłanianie obniżają m.in. fityniany, błonnik, szczawiany, fosforany, alkohol. Pamiętajmy o ważnej funkcji tego pierwiastka, zwłaszcza w okresie kiedy robi się zimno, a ludzie w autobusach, tramwajach, a w zasadzie w każdym miejscu publicznym kichają i kaszlą. Na pewno wsparcie naszej odporności zaoszczędzi nam wielu kłopotów, a wszechstronność działania cynku przyniesienie jeszcze wiele innych niezwykle istotnych korzyści…


W asortymencie CaliVita® produktem zawierającym cynk w ilości 15 mg/tabletkę, co stanowi 150% RDA (Zalecane Dzienne Spożycie), jest Chelated Zinc. W preparacie tym cynk występuje w postaci bisglicynianu cynku – chelatu (czyli połączenia substancji organicznej z jonem metalu), co sprawia, że ten składnik mineralny jest łatwiej przyswajany i wykorzystany przez organizm.

Zapraszamy do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycali.biz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność