wtorek, 9 listopada 2010

Dzika róża

Dzika Róża – zachwyca nie tylko zapachem!

Róża dzika (Rosa canina L.), inne jej nazwy to np. róża polna, róża cierniowa, róża głogowa. Rośnie w całej Europie, w północno-zachodniej Azji. W Polsce występuje powszechnie na brzegach lasów, w zaroślach, miedzach. Jest krzewem ciernistym o wysokości do 3-4 m. Pędy główne są łukowato wygięte, a na nich umieszczone grube kolce i liście. Kwiaty dzikiej róży rosną pojedynczo lub zebrane są po kilka. Roślina kwitnie w maju i czerwcu, wykształcając duże pięciopłatkowe jasnoróżowe lub białe kwiaty o średnicy od 4-5 cm, zakwitające na długich szypułkach, na szczytach pędów, wspaniale pachnąc. Owoce mają kształt wrzecionowaty lub kulistojajowaty i osiągają około 3 cm długości i 1,5 cm średnicy. Są barwy pomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej z resztkami kielicha na szczycie. Owocostany są twarde, błyszczące i przeważnie pomaszczone. Dojrzałe owoce zbierane są późną jesienią – od września do zimy.
Owoc dzikiej róży jest nie tylko znanym źródłem witaminy C (zawiera 20-30 razy więcej witaminy C, niż cytryna), ale również witamin, takich jak: B1, B2, PP, A, E i K, dzięki czemu jej działanie ma charakter wzmacniający. Witamina C odgrywa m.in. ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, wspomaga system odpornościowy, posiada właściwości antyoksydacyjne. Ważnymi składnikami dzikiej róży są także makroelementy (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, siarka) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan). Skład owocu sprawił, że jest on polecany w okresie rekonwalescencji, osłabienia i stresu.
Działanie antyoksydacyjne owoców dzikiej róży jest spowodowane nie tylko obecnością witaminy C, ale także ze względu na zawartość polifenoli (flawonoidów, proantocyjanidyn). Polifenole jako antyoksydanty mogą działać na różne sposoby: poprzez wymiatanie wolnych rodników, bezpośrednio reagując z wolnymi rodnikami i poprzez hamowanie lub wzmacnianie działania enzymów. Z badań wynika, że związki mające kilka grup OH w cząsteczce, a więc m.in. flawonoidy charakteryzują się silniejszym efektem antyoksydacyjnym niż witamina C czy E. Ponadto w owocach dzikiej róży występują: garbniki, cukry, olejek eteryczny, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy ok. 1,5%).
Sproszkowana dzika róża zawiera także GOPO - galaktolipid (galaktoza + kwasy tłuszczowe). Badania wskazują, że substancja ta działa bardzo korzystnie na stawy. GOPO ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 40°C, nie ma go więc w marmoladach i innych przetworach z róży robionych w wyższej temperaturze.

Sproszkowane owoce dzikiej róży
w ilości (100 mg/tabletkę) występują w dostępnym od niedawna produkcie CaliVita® - C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids, który zawiera także witaminę C (300 mg/tabletkę) oraz kompleks bioflawonoidów cytrusowych (30 mg/tabletkę). Dzika róża oprócz cennych składników sprawia, iż tabletki mają przyjemny zapach. Dzięki zastosowaniu technologii przedłużonego działania (Delayed Release Tablet Technology), składniki produktu są uwalniane stopniowo, co umożliwia ich stały poziom w ustroju przez dłuższy okres czasu.

Zapraszamy do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycali.biz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność