poniedziałek, 11 listopada 2013

Wpływ kwasów tłuszczowych typu trans na serce.


 Kwasy tłuszczowe typu trans występują wszędzie. Jednak czym one są i jak można ich unikać?


WPŁYW KWASÓW TŁUSZCZOWYCH TYPU TRANS NA SERCE

ZNAJDUJĄ SIĘ WSZĘDZIE I MOGĄ BYĆ GORSZE NIŻ SMALEC
Najnowsze badania sugerują, że kwasy tłuszczowe typu trans mają szkodliwy wpływ na poziom cholesterolu oraz zwiększają ryzyko chorób serca. Należy zwrócić uwagę na to, że spożywamy ich o wiele za dużo niż powinniśmy.


CO TO SĄ KWASY TŁUSZCZOWE TYPU TRANS I SKĄD POCHODZĄ?
Zazwyczaj słyszymy o nasyconych i nienasyconych kwasach tłuszczowych.Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, smalec, produkty mleczne) oraz oleje tropikalne, takie jak olej kokosowy oraz olej palmowy. Podnoszą one poziom cholesterolu LDL. Tłuszcze nienasycone zazwyczaj pochodzą z olejów roślinnych. Nie podnoszą one poziomu cholesterolu, a wręcz mogą go obniżać.

Ponieważ już kilkadziesiąt lat temu odkryto, że nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe dla zdrowia, przemysł spożywczy chciał przestawić się na nienasycone kwasy tłuszczowe.

Niestety nienasycone kwasy tłuszczowe szybko jełczeją. W walce z niestabilnością nienasyconych kwasów tłuszczowych producenci zaczęli poddawać je procesowi uwodornienia, który zwiększa ich stabilność. W rezultacie otrzymano bardziej trwałe oleje roślinne zwane olejami częściowo uwodornionymi.

Niestety w procesie uwodornienia nienasyconych tłuszczów roślinnych powstaje nowy rodzaj kwasów tłuszczowych. Nazywa się go kwasami tłuszczowymi typu trans. Tak więc gdy producenci zaczęli wprowadzać do procesu produkcji żywności częściowo uwodornione oleje roślinne, ludzie
zaczęli spożywać stosunkowo duże ilości kwasów tłuszczowych typu trans.

JAKI PROBLEM WIĄŻE SIĘ Z KWASAMI TŁUSZCZOWYMI TYPU TRANS?
Kwasy tłuszczowe typu trans podwyższają całkowity poziom cholesterolu i cholesterolu LDL oraz obniżają poziom cholesterolu HDL. Oznacza to, że kwasy tłuszczowe typu trans są szkodliwe dla serca.

CO JEST GORSZE - NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE, CZY NIENASYCONE KWASY
TŁUSZCZOWE TYPU TRANS?
Zarówno tłuszcze nasycone, jak i kwasy tłuszczowe typu trans są szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone zazwyczaj występują w pożywieniu, które zawiera również cholesterol. Czyli są jak podwójny cios wymierzony w serce. Z drugiej strony kwasy tłuszczowe typu trans nie tylko podwyższają cholesterol LDL, ale także obniżają cholesterol HDL. Tak więc trudno jest stwierdzić, które tłuszcze są gorsze. Oba rodzaje są szkodliwe dla zdrowia.

W JAKIM POŻYWIENIU WYSTĘPUJĄ KWASY TŁUSZCZOWE TYPU TRANS?
Na szczęście dość łatwo można zidentyfikować żywność zawierającą duże ilości kwasów tłuszczowych typu trans: margaryny (im twardsza jest margaryna, tym zawiera więcej kwasów tłuszczowych trans, margaryny w kostce zawierają ich najwięcej, margaryny w plastikowych opakowaniach zazwyczaj mają ich mniej, półpłynne margaryny mają ich najmniej).
Wysokotłuszczowa pieczona żywność (szczególnie pączki, ciastka i ciasta) oraz wszystkie produkty, na których nalepkach jest napisane, że zawierają częściowo uwodornione oleje roślinne (brzmi to smutno, ale do tej grupy należy większość przetwarzanej żywności). Kwasy tłuszczowe trans zawierają bardzo lubiane frytki, czipsy ziemniaczane, czipsy kukurydziane i wiele krakersów.

CZY ISTNIEJĄ JAKIEŚ DOBRE TŁUSZCZE?
Zdrowe dla serca są nienasycone tłuszcze roślinne z rzepaku, orzechów ziemnych, oliwek, lnu, kukurydzy, krokosza i słonecznika (pod warunkiem, że nie były poddane procesowi uwodornienia). Oleje te zawierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają cholesterol całkowity i podwyższają poziom HDL. Oleje te zawierają także niezbędne kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do życia, a których organizm człowieka nie potrafi wytwarzać. Są to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

CO POWINIEN ZROBIĆ CZŁOWIEK, KTÓRY DBA O ZDROWIE?
Są trzy podstawowe kroki na drodze do zredukowania ilości spożywanego złego tłuszczu i zastąpienia go dobrym. Po pierwsze należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mięsie i produktach mlecznych oraz w olejach tropikalnych  kokosowym i palmowym. Po drugie trzeba unikać kwasów tłuszczowych typu trans, które są zawarte w przemysłowej smażonej żywności, wysokotłuszczowych pieczonych produktach oraz twardych margarynach. Po trzecie (kiedy to tylko
możliwe) jeśli w przepisie występuje twarda margaryna, masło lub smalec, należy je zastąpić jednym z nienasyconych olejów roślinnych wymienionych wyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność