poniedziałek, 31 marca 2014

Ocena składu wód mineralnych


Gdy wchodzimy do marketu z zamiarem kupna wody mineralnej, wybór może nas przyprawić czasem o zawrót głowy. 

Czym się kierować, by kupić tę najlepszą? Czym się kierować, by wybór był najlepszy. I to nie tylko pod względem ceny, ale przede wszystkim po względem składników mineralnych w tej wodzie zawartych.

Na początek przyjrzyjmy się przeciętnej etykiecie wody mineralnej.Kilka informacji można tam znaleźć zawsze. Jest to zawartość wapnia (Ca2+), magnezu (Mg2+), sodu (Na+), wodorowęglanów (HCO3-) i chlorków(Cl-). Prawie zawsze podane są też informacje o zawartości potasu(K+), fluorków (F-), siarczanów ( SO4(2-) ) oraz łączna zawartość składników mineralnych. Z rzadka można spotkać informacje o zawartości innych minerałów. Co można wywnioskować z tych informacji? Co jest ważne a co drugorzędne? Omówmy po kolei  te składniki.

MAGNEZ

Pierwiastek ten przedstawiam jako pierwszy, gdyż jest najważniejszym kryterium, którym powinniśmy się kierować kupując wodę. Osobiście dzielę wody mineralne na te, które zawierają mało magnezu,
czyli poniżej 20 mg/l, średnią jego ilość czyli ok. 20-50 mg/l oraz wody wysokomagnezowe zawierające ponad 50 mg/l. Jeśli porównamy sobie te ilości z minimalnym dobowym zapotrzebowaniem na magnez wynoszącym ok. 300mg, widzimy, że jedynie wody wysokomagnezowe są w miarę istotnym źródłem tego pierwiastka. Magnez jest pierwiastkiem antagonistycznym do wapnia, o działaniu uspokajającym i
relaksującym. Zważywszy, że nasze życie jest pełne stresów, powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego pierwiastka w diecie. Woda wysokomagnezowa może być jego istotnym źródłem. Wody o wysokiej
zawartości magnezu są z reguły droższe od szeregu innych wód mineralnych. Jednak często nie aż tyle, by nie opłacało się ich kupować. Warto wspomnieć, że magnez można stosowac jako suplement diety .

WAPŃ


To drugi istotny pierwiastek będący z reguły dominującym składnikiem w wodach. Podaż wapnia w przeciętnej diecie może być niewystarczająca, jeśli nie ma w niej serów i produktów mlecznych.
Poza tym wapń jest głównym składnikiem nadającym alkaliczność wodzie mineralnej. Wody można podzielić na niskowapniowe (do 40 mg/l), średniowapniowe (40-100 mg/l), wysokowapniowe (100-400 mg/l) oraz hiperwapniowe (ponad 400 mg). Minimalne dobowe zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 800-1000 mg. Widzimy więc, że w przypadku wód nisko- i średniowapniowych, zawartość jest prawie nieistotna z punktu widzenia dobowego zapotrzebowania.

Wyróżniłam tutaj wody hiperwapniowe, choć przyznam się, że chyba tylko raz widziałam gdzieś wodę o tak wysokiej zawartości wapnia. O ile spożycie nadmiaru magnezu w wodzie mineralnej raczej nam nie
grozi, o tyle nadmiar wapnia w przypadku skrajnie wysokiej jego zawartości może się przytrafić. Długotrwała (>3 miesiące), zbyt duża podaż wapnia w diecie może powodować wypłukiwanie z organizmu
niektórych innych mikroelementów.

Patrząc na wapń trzeba zwracać również uwagę na proporcję wapnia do magnezu, która nie powinna przekraczać 3:1. Jednak w przypadku wód niskowapniowych i niskomagnezowych jest to drugorzędne. 

Wszak i tak praktycznie nie dostarczamy tych minerałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność