sobota, 5 marca 2016

Mangostan


Poniżej przedstawiam najcenniejsze składniki mangostanu oraz korzyści płynące z ich spożywania:


Mangostan zawiera wysokiej jakości białko, tłuszcze, błonnik, składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo; witaminę B1 (tiaminę) i witaminę C. Składniki te wspomagają prawidłowe funkcjonowanie komórek oraz spowalniają procesy starzenia.

Składniki mangostanu dostarczają energii życiowej, poprawiają wydolność i wytrzymałość organizmu. Wzmacniają mięśnie i stawy, stymulując jednocześnie ich regenerację.

Sok z mangostanu reguluje poziom cukru we krwi (kiedy jest przyjmowany w małych, systematycznych dawkach). Od tysięcy lat mangostan jest stosowany przy problemach trawiennych.
Wspiera układ limfatyczny w usuwaniu z komórek produktów przemiany materii.
Wspomaga naczynia krwionośne oraz naczynia włosowate w ich prawidłowym funkcjonowaniu.

Jest doskonałym źródłem ksantonów, najbardziej bioaktywnych antyoksydantów, które:
- wzmacniają komunikację wewnątrzkomórkową, szczególnie w obrębie mózgu, gdzie szybki transport składników odżywczych jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tego narządu;
- odpowiadają za szybkie i efektywne funkcjonowanie układu odpornościowego;
- łagodzą bóle głowy, w tym - na tle migrenowym;
- są łatwo adaptowane przez organizm i, dzięki swojej niezwykłej bioaktywności, szybko odpowiadają na jego potrzeby.

Mangostan zawiera liczne flawonoidy (czyli pigmenty roślinne o barwie żółto-czerwono-purpurowej), które:
- chronią układ immunologiczny;
- stabilizują także inne antyoksydanty, takie jak: witaminy C i E, umożliwiając ich regenerację.
- sok witalizuje organizm przeciwdziała zmęczeniu.
- pomaga w utrzymaniu optymalnej masy ciała.
- JEST SMACZNY!

Można go dodawać do deserów, płatków i innych dań. Warto się z nim zaprzyjaźnić, bo jego silne KSANTONY walczą o nasze zdrowie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność