środa, 30 listopada 2016

CHLOROFILINY A PROCES DETOKSYKACJI

Znalezione obrazy dla zapytania CHLOROFILINY A PROCES DETOKSYKACJI

Wątroba – jeden z najważniejszych narządów w organizmie, który bierze udział w odtruwaniu czy usuwaniu substancji obcych lub toksyn. 

Zadaniem glutationu, najbardziej bogatego w grupy sulfhydrylowe w organizmie, jest chelatowanie i detoksykacja metali ciężkich. Wykazano, że rtęć i ołów tworzą kompleksy z glutationem, które są usuwane z organizmu gównie za pomocą żółci, zmniejszając tym samym ilość dostępnego glutationu.
Metionina jest głównym źródłem siarki w cysteinie. Hepatocyty (komórki wątrobowe) z trudem pobierają cysteinę, natomiast metionina jest pobierana łatwiej i następnie przekształcana do S-adenozylometioniny, homocysteiny, cystationiny i cysteiny. Komórki wątrobowe wykorzystują metioninę do wzrostu i proliferacji.

Uzależnienie wzrostu raka lub guzów od obecności metioniny jest sztucznym warunkiem, spowodowanym przez wcześniejszą niewydolność mechanizmów transsulfuracji i transmetylacji. Zatem, jeśli dostępność metioniny jest obniżona, nie tylko dojdzie do zaburzenia zdolności odtruwających wątrobę, lecz również będzie mniej dostępnego glutationu do tworzenia kompleksów z obcymi substancjami.
Wyniki badań wskazują, że niedobór metioniny sam w sobie może wywołać raka wątroby bez obecności substancji rakotwórczych, jak również może ułatwić metalom ciężkim wywołanie toksycznych skutków.

Prof. Garban Zeno, PhD - Departament Biochemii – Biologii Molekularnej – Żywienia Człowieka 
Wydział Technologii Żywienia Timisoara – Rumunia


wtorek, 29 listopada 2016

Aspartam czy Ksylitol do słodzenia?

Znalezione obrazy dla zapytania Aspartam czy Ksylitol do słodzenia?

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. 

Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to  ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) . Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:
guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).

Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę, grzybicę, odchudzający się), bądź nie chcą używać cukru. Praktycznie jedyny cukier dla cukrzykow, cukier dla diabetyków.

Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.

Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
*próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
*suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
*zapaleniu ucha środkowego
*przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
*przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
*stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
*przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
*likwiduje niemiły zapach z ust

ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE, DZIAŁA PRZECIWPRÓCHNICZO


wtorek, 15 listopada 2016

Chemiczna farmacja

Znalezione obrazy dla zapytania Chemiczna farmacja

"Leczona grypa trwa 7 dni, a nieleczona tydzień"


Nie wiem czy spotkałeś się z tą prostą sentencją.Jednak nie jest to wymysł przeciwników chemii i lekarstw. W ten sposób nawet mówią sami lekarze swoim znajomym, kiedy to oni zgłaszają się do gabinetu z jakąś grypą, przeziębieniem,itp.

Dlaczego tak się dzieje? Środki chemiczne usuwają tylko dolegliwości i objawy tego, co robią w naszym organizmie bakterie i wirusy. Ludzki organizm ma ogromne możliwości samoleczenia.

"Nasz organizm jest najlepszym lekarzem..."

Wystarczy dostarczyć do organizmu niezbędnych, najważniejszych wartości, tak żeby cały układ odpornościowy wzmocnił się i zaczął działać na maksymalnych obrotach, wtedy też zacznie on sam bronić się przed atakami wirusów.Poprawia to jednocześnie wydajność naszego układu odpornościowego, a jednocześnie (nie przyjmując żadnej chemii) nie mamy ryzyka powikłań po chorobach, szczególnie jeśli przyjmowaliśmy antybiotyki.

Rzecz jest prosta - jeżeli nasz organizm ma osłabiony układ odpornościowy, to bardzo łatwo zachorujemy. Dostarczanie leków syntetycznych do organizmów, nie wzmacnia go, tylko osłabia, tak więc nie przyspiesza to procesu uzdrawiania organizmu.

Rozwój farmacji postępuje nie tylko ze względu na ogromne ilość leków kupowanych przez ludzi. Największym problemem są ogłupiające reklamy, które prowadzą do tego, że zaczynamy kupować leki bez zastanawiania się, czytania ulotek i często bez potrzeby. 

Stąd też koncerny podnoszą ceny, aby jeszcze bardziej zwielokrotniać swoje zyski...


niedziela, 13 listopada 2016

,,Naturalne pożywienie" a naturalne suplementy wysokiej jakości

Znalezione obrazy dla zapytania 2/ ,,Naturalne pożywienie" a naturalne suplementy wysokiej jakości

Napisy ''naturalny produkt''na etykietach można spotkać wszędzie. 

Od pasteryzowanego jogurtu po słodkie i pełne skrobi wafelki. Również wiele, półsyntetycznych suplementów w aptece czy sklepach ze zdrowa żywnością i supermarketach, przybrało w swojej nazwie zachęcające ''bio-..'' sugerując klientom, iż prawdopodobnie mają do czynienia z
naturalnym produktem.

Według definicji, produkt można uznać za naturalny tylko wtedy, kiedy wszystkie naturalne enzymy, witaminy, chelatowe formy minerałów oraz struktury aminokwasów są nietknięte.

Taka definicja wyklucza większość współczesnych tzw. ''produktów naturalnych'', będących w sprzedaży na naszym rynku.

W skład żywności wchodzą również sprzedawane suplementy, które posiadając kusząco niską cenę, często są zamiennikami tych czysto naturalnych - są półsyntetykami lub czystymi syntetykami jak np.krystaliczna witamina C.

Wiele osób nie rozumiejąc tej zasadniczej różnicy sądzi, iż kupując produkt o podobnej nazwie za tańszą cenę kupi to samo co oferują inne, renomowane firmy.

Przykładowe skłaniki nalepszych w swojej klasie jakościowo produktów posiadają atest GMP - (międzynarodowe certyfikaty bezpieczeństwa):

Suszone w odpowiedniej technologii dehydratyzacji lub liofilizacji produkty zachowują w pełni swe życiodajne enzymy w stanie uśpienia, a w organizmie pod wpływem wody i ciepła, zaczynają swoje czynne działanie.Każda inna - sporo tańsza technologia suszenia na słońcu, w suszarni
lub pasteryzacja, niszczy istniejące naturalne enzymy ''energię niezbędną do życia.Jakość i odpowiedni rodzaj technologii, w jakiej produkowane są najlepsze i pełnowartościowe suplementy ma duże znaczenie. 

Pod wpływem ciepła i wilgoci panujących w jamie ustnej i żołądku, enzymy z dobrze przygotowanych suplementów, powracają do stanu czynnego. 


Oceń stan swojego zdrowia - odporność