Witaminy są to związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów, czy tłuszczy, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw.
Witaminy nie są trawione, a bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Opisano 13 witamin, które zostały podzielone na dwie podstawowe grupy, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zalicza się A, D, E, K, są przechowywane w wątrobie i tkance tłuszczowej. Mega dawki tych witamin mogą spowodować toksyczne uszkodzenie wątroby.
Z kolei, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar, albo mega dawki są wydalane przez nerki. Jednak opisano toksyczne działanie również witamin z tej grupy, jak niacyna, C, B6.
Poniżej zalecane dzienne dawki.
Poniżej zalecane dzienne dawki.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
A 1,000 mcg
Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe
Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce
D 5 mg
Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia
Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby
E 10 mg
Czerwone ciałka krwi, mięśnie
Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa
K 80 mcg
Krzepnięcie krwi, wzrost kości
Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
C 60 mg
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu
Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki
B1 - Thiamin 1.5 mg
Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych
Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy
B2 - Riboflavin 1.7 mg
Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe
Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa
B3 - Niacin 19 mg
Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl.
Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna
A 1,000 mcg
Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe
Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce
D 5 mg
Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia
Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby
E 10 mg
Czerwone ciałka krwi, mięśnie
Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa
K 80 mcg
Krzepnięcie krwi, wzrost kości
Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
C 60 mg
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu
Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki
B1 - Thiamin 1.5 mg
Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych
Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy
B2 - Riboflavin 1.7 mg
Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe
Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa
B3 - Niacin 19 mg
Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl.
Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna
B6 - Pyridoxine 2 mg
Serotonina (regulacja nastroju), metabolizm białek
Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby
B12 2 mcg
Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki
Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne
Kwas foliowy 200 mcg
Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego
Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże
Pantothenic Acid 7 mg
Czynność nadnerczy i nerwów
Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso
Biotyna100 mcg
Metabolizm glukozy
Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany
Serotonina (regulacja nastroju), metabolizm białek
Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby
B12 2 mcg
Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki
Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne
Kwas foliowy 200 mcg
Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego
Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże
Pantothenic Acid 7 mg
Czynność nadnerczy i nerwów
Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso
Biotyna100 mcg
Metabolizm glukozy
Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz