piątek, 13 stycznia 2017

RODZAJE WITAMIN



Znalezione obrazy dla zapytania RODZAJE WITAMIN

Witaminy są to związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów, czy tłuszczy, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw. 

Witaminy nie są trawione, a bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Opisano 13 witamin, które zostały podzielone na dwie podstawowe grupy, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zalicza się A, D, E, K, są przechowywane w wątrobie i tkance tłuszczowej. Mega dawki tych witamin mogą spowodować toksyczne uszkodzenie wątroby. 

Z kolei, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar, albo mega dawki są wydalane przez nerki. Jednak opisano toksyczne działanie również witamin z tej grupy, jak niacyna, C, B6.

Poniżej zalecane dzienne dawki.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

A 1,000 mcg
Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe
Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce

D 5 mg
Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia
Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby

E 10 mg
Czerwone ciałka krwi, mięśnie
Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa

K 80 mcg
Krzepnięcie krwi, wzrost kości
Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory

Witaminy rozpuszczalne w wodzie


C 60 mg
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu
Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki

B1 - Thiamin 1.5 mg
Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych
Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy

B2 - Riboflavin 1.7 mg
Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe
Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa

B3 - Niacin
19 mg
Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl.
Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna

B6 - Pyridoxine 2 mg
Serotonina (regulacja nastroju), metabolizm białek
Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby

B12 2 mcg
Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki
Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne

Kwas foliowy 200 mcg
Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego
Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże

Pantothenic Acid
7 mg
Czynność nadnerczy i nerwów
Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso

Biotyna100 mcg
Metabolizm glukozy
Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność