Witamina B6 wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby? Jedną z pierwszych korelacji pomiędzy stanem wątroby a składnikami odżywczymi, jakie udało się zaobserwować, opisano w wydawnictwie Vitamins and Hormones Louis D. Greenberg z wydziału medycznego Uniwersytetu Kalifornijskiego w 1964 r. opisał skutki długotrwałego stosowania diety pozbawionej witaminy B6 u małp z gatunku rezus (Macaca mulatta). Podczas badania okazało się, że długotrwały niedobór tej witaminy sprzyjał powstawaniu stłuszczenia i marskości wątroby, powodował rozwój próchnicy, zmniejszał syntezę insuliny oraz nasilał powstawanie zmian miażdżycowych. Dogłębna analiza powstałych odchyleń pokazała, że są one identyczne z tymi, które powstają spontanicznie u ludzi. Pozwoliło to stworzyć podstawy do dalszego badania aktywności witaminy B6. Obecnie wiemy, że jest ona niezbędna również do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, krwiotwórczego i wielu innych. Jedną z funkcji, które mogą mieć wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, jest jej udział w przemianach fosfolipidów i kwasów tłuszczowych (także tych wielonienasyconych). Związki te, stanowiąc składniki błony komórkowej, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji komórek m.in. w wątrobie.
Źródło: Fragmenty opracowania - lek. med. Paweł Kańka,
Witaminy dla wątroby, "Farmacja i ja’’ kwiecień 2010.
Zapraszamy do sklepu internetowego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz