czwartek, 24 czerwca 2010

Mikroflora jelitowa.


ProbioBalance

Zestaw probiotyków i prebiotyków dla utrzymania prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit już w ofercie CaliVita

W jednej tabletce znajdziesz żywe kultury bakterii :
– Lactobacillus acidophilus
– Bifidobacterium longum
– Lactobacillus rhamnosus
– fruktooligosacharydy.

Cena detaliczna 85 zł –
Cena klubowa 64 zł –

Opakowanie : 60 tabletek


Właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego i jego stan są bardzo istotne dla zdrowia człowieka. Mikroflora jelitowa w ciągu życia człowieka ulega zmianom spowodowanym m.in. sposobem odżywiania, stanu fizjologicznego, przyjmowania leków. Przewód pokarmowy noworodka jest jałowy, w pierwszych godzinach po urodzeniu następuje kolonizacja różnymi drobnoustrojami. W przewodzie pokarmowym dzieci starszych i osób dorosłych może znajdować się ponad 400 różnych gatunków bakterii.

Mikroflorę jelitową można podzielić na :

* patogenną (np. Shigella, Salmonella)
* względnie patogenną (np. E. Coli, Proteus, Klebsiella)
* dobroczynną (np. Lactobacillus, Bifidobacterium)

Wśród różnorodnych funkcji mikroflory jelitowej należy wymienić m.in.:

* tworzenie biofilmu na powierzchni błon śluzowych jelit
* udział w procesach trawienia i wchłaniania (zwłaszcza polisacharydów nieskorobiowych i tzw. opornej skrobi)
* działanie troficzne na strukturę jelita (synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych które są podstawowym materiałem energetycznym dla kolonocytów)
* synteza witamin (B1, B2, B12, K)
* zwiększenie bioprzyswajalności wapnia i żelaza niehemowego z produktów pochodzenia roślinnego
* stymulacja układu immunologicznego oraz korzystna modulacja odpowiedzi ustroju na niekorzystne czynniki

Korzystne działanie na mikroflorę bakteryjną człowieka wywierają probiotyki, których podstawową funkcją jest przywracanie homeostazy w ekosystemie jelitowym.

Zjawiskami probiozy i interakcji pomiędzy poszczególnymi bakteriami zainteresowano się w XIX w. Paster i Jaubert opisali występowanie antagonizmu pomiędzy wybranymi szczepami bakteryjnymi. Na korzystne oddziaływanie probiotyków na organizm człowieka, po raz pierwszy zwrócił uwagę rosyjski mikrobiolog Ilija Miecznikow (1845-1916). Twierdził on, że spożywanie produktów zawierających „bakterie mlekowe” może doprowadzić do „wszczepienia” do przewodu korzystnych drobnoustrojów, które zastąpią patogeny. Dla określenia takich drobnoustrojów, w 1965 roku wprowadzono nazwę probiotyk. Termin pochodzi od greckich słów pro biosis – dla życia. Wg definicji Fullera z 1989 r. probiotyki to żywe drobnoustroje, które dodawane do żywności oddziaływują korzystnie na organizm człowieka przez utrzymanie właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Natomiast wg Schrenmeiera i de Vrese probiotyki to preparaty lub produkty, zawierające wystarczającą liczbę żywych, ściśle określonych drobnoustrojów, które wpływają (przez implantację lub kolonizację) na mikroflorę określonego obszaru organizmu gospodarza i dzięki temu wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie.

Działanie probiotyków obejmuje m.in.:

* przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej
* hamowanie rozwoju patogennych mikroorganizmów
* kompetytywne hamowanie adhezji do nabłonka jelitowego innych drobnoustrojów, głównie patogennych
* kompetytywne wykorzystanie składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju innych patogenów, głównie patogennych
* udział w procesach trawienia laktozy
* immunostymulacyjne, immunomodulacyjne
* produkcję substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych

Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione, lecz podlegają procesowi fermentacji. Wykazują korzystne działanie na organizm człowieka poprzez zdolność stymulacji wzrostu i zwiększenie aktywności wyselekcjonowanych szczepów bakterii jelitowych, przede wszystkim Lactobacillus i Bifidobacterium. Potwierdzone w badaniach naukowych właściwości prebiotyczne wykazują fruktooligosacharydy (FOS), obecne m.in. w cebuli, czosnku, karczochach, porach, cykorii, pomidorach, bananach.

Skojarzone działanie probiotyku i prebiotyku to synbiotyk.

ProbioBalance, zawierający probiotyki (4 miliardy bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i Lactobacillus rhamnosus) oraz prebiotyki (fruktooligosacharydy). Produkt dostępny będzie w formie tabletek do ssania o smaku wiśniowym.

Zapraszamy do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycal.biz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność