poniedziałek, 21 maja 2012

Jak możemy się bronić przed nowotworami?




Organizm zdrowego człowieka zazwyczaj sam reguluje mechanizmy obronne nazywane antyoksydacyjnymi. 

W przypadku równowagi procesów oksydacyjnych i antyoksydacyjnych, organizm funkcjonuje prawidłowo. Gdy ta równowaga zostaje naruszona, zaczynają się rozwijać choroby.

Przed nadmierną ilością wolnych rodników możemy się bronić, unikając zanieczyszczeń powietrza, nadmiernego opalania się, palenia papierosów, zakładając maski i ubrania ochronne podczas produkcji chemikaliów, spożywając produkty zawierające tzw. antyoksydanty oraz uzupełniając żywność preparatami, które unieszkodliwiają działanie wolnych rodników w organizmie. Do najsilniejszych antyoksydantów należą witaminy A (retinol) i E (tokoferol).

Wiele osób uważa iż duża ilość warzyw i owoców, w których znajdują się witaminy wystarczy aby zaspokoić potrzeby organizmu. Niestety badania dowodzą iż obecnie produkowana żywność jest w dużo bardziej wyjałowiona z potrzebnych nam witamin niż ta produkowana sto lat temu.

Sama odpowiednia dieta nie zawsze jest więc wystarczająca. Poza tym uzupełnianie witamin warzywami i owocami trwa bardzo długo, gdyż wiele witamin aby zostały w odpowiedni sposób przyswojone przez organizm wymaga obecności innych pierwiastków i związków. Wchłanianie tych witamin możemy przyspieszyć i ułatwić, gdy dostarczymy organizmowi potrzebnych substancji w formie np. kapsułek, w których witaminy znajdują się w swej naturalnej postaci rozpuszczonej w tłuszczu.

Badania dowiodły że dzięki długofalowemu podawaniu witaminy E (tokoferolu) można ograniczyć ryzyko powstawania choroby niedokrwiennej serca nawet o 40%.

Obie witaminy chronią także organizm przed zaburzeniami widzenia. Okazało się, że ich przyjmowanie powoduje nie tylko zatrzymanie procesów degeneracyjnych oka u osób starszych i upośledzenia widzenia, ale również przyczynia się do znacznej poprawy widzenia.

Witaminy A i E przyjmowane jako suplement regularnie przez wiele lat mogą także w znacznym stopniu zmniejszać niebezpieczeństwo karcygenezy, czyli procesów nowotworowych.

Świadczą o tym wyniki badań z ostatnich lat. Potwierdzono w nich częstsze występowanie stanów przedrakowych szyjki macicy u kobiet spożywających pokarmy ubogie w witaminę A lub beta - karoten w porównaniu z kobietami, które miały prawidłowo zbilansowaną dietę. Niedobór witaminy A można także traktować jako istotny czynnik ryzyka raka płuc i żołądka.

Z kolei w innych badaniach zauważono, że regularne podawanie witaminy A i E zmniejsza ryzyko raka prostaty oraz zapadalności na nowotwory okrężnicy. Regularne przyjmowanie witaminy E zmniejsza także ryzyko powstawania łagodnych polipów jelita grubego, które często po pewnym czasie przekształcają się w raka okrężnicy.

Poza tym z długoletnich badań wynika, że czas życia różnych gatunków ssaków jest tym dłuższy, im większa jest zawartość witamin A i E w ich tkankach.

Normy podają dzienne zapotrzebowanie organizmu na te witaminy, jednak pamietaj że każdy organizm jest inny i każdy człowiek znajduje się w innej sytuacji, Twoje zapotrzebowanie może być więc większe.

Zapotrzebowanie na witaminy wzrasta szczególnie np. u kobiet w ciąży, u osób mających większą masę ciała, intensywnie uprawiających sport, u palaczy tytoniu, u tych, którzy mieszkają w zadymionym środowisku lub przebywają w otoczeniu chemikaliów.

Ponadto, wraz z wiekiem zmniejsza się skuteczność systemu ochronnego naszego organizmu a ryzyko powstawania wielu chorób jest coraz większe. 

Dlatego stopniowo zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na te witaminy.
www.martadymek.suportio.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność