Współczesna żywność przemysłowo wytwarzana i przetwarzana zatraca te wszystkie wartości na "trasie produkcyjnej". Można powiedzieć, że na półki w sklepach trafiają często zwykłe trociny, które nie mają żadnych wartości.
Pomimo, że nie ma tego w pożywieniu, organizm potrzebuje tych wartości i domaga się ich. Tylko pełne ich dostarczenie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
=========================================================
Mikro, makroelementy, pierwiastki śladowe... i inne...
=========================================================
Najmniejsze pierwiastki, których jest najmniej w pożywieniu. Przyswajane są przez kosmki jelitowe, które są często zanieczyszczone, zatoksycznione a to powoduje, że taka wchłanialność spada nawet poniżej 30%. To zdecydowanie za mało!
Chociażby tak bardzo obecnie rozpowszechniona choroba - osteoporoza - odwapnienie kości, choroba nie związana z tym, że my przestaliśmy spożywać produkty bogate w wapń: twaróg, pietruszkę, szproty, czy inne, tylko brak wchłaniania tego pierwiastka z naszego przewodu pokarmowego powoduje, że organizm potrzebując wapń do codziennych procesów biochemicznych, a nie otrzymując go z przewodu pokarmowego, zaczyna czerpać z zapasów - z układu kostnego, doprowadzając do osteoporozy.
Taki swoisty kanibalizm ma miejsce z każdym naszym narządem, każdym organem. Nasze pożywienie, w tej chwili jest już przemysłowo wytwarzane i przetwarzane, a przez to pozbawione wielu podstawowych wartości odżywczych, a te wszystkie dodatki, chemia, sztuczne utrwalacze, konserwanty, barwniki,
stabilizatory, powodują, że jeszcze zmniejsza się przyswajalność tego co spożywamy. Dlatego nasz organizm
potrzebując odpowiednich składników czerpie z zapasów, doprowadzając do degeneracji wątrobę, trzustkę, nerki, mięsień sercowy, układ mięśniowy i wiele innych narządów, przez co popadają one w różnorakie schorzenia i dolegliwości.
=========================================================
Witaminy
=========================================================
Ogromną rolę odgrywają także witaminy w organizmie. Przykładem może być bardzo cenna witamina D. Naukowcy z University of California w San Diego przeanalizowali 63 wcześniejsze badania (z lat 1966-2004) i doszli do wniosku, że witamina D może zmniejszyć ryzyko raka piersi, jajnika i jelita, a także innych nowotworów. Aktywna postać witaminy D powstaje w ludzkim organizmie pod wpływem promieni
słonecznych. Produkty bogate w witaminę D to ryby, jaja, sery, wątróbka. W niektórych krajach witaminę D dodaje się do mleka. Szczególnie obfitym jej źródłem jest tran.
=========================================================
Młodość od środka
=========================================================
Koenzymie Q10, tak często dodawany do kremów. Jest to tzw. witamina młodości. Zapominamy jednak o
tym, że naturalna jej postać produkowana jest przez ludzki organizm. Jej wytwarzanie ma miejsce w wątrobie. Skąd więc problem z jej wytwarzaniem?
Zanieczyszczona wątroba mniej więcej w 30 roku życia każdego człowieka przestaje wytwarzać w pełni koenzym Q10. Jest to spowodowane zanieczyszczeniem wątroby toksynami i wszystkim dodatkami, które są w pożywieniu. A to właśnie Q10 jest witaminą młodości dla naszego serca, dla naszego układu
krążenia, praktycznie decyduje o starzeniu się każdej naszej komórki. Przedłuża młodość naszych organów wewnętrznych, co musi się pozytywnie odbić na ogólnym funkcjonowaniu naszego organizmu.
=========================================================
Organizm naszym najlepszym lekarzem
=========================================================
Nie lekarz specjalista tylko nasz własny organizm jest naszym lekarzem. Wystarczy, że dostarczymy mu
to co niezbędne do funkcjonowania i oczyścimy z toksyn, a będzie on prawidłowo funkcjonował.
Sekret tkwi w odpowiednim odżywianiu (zaznaczam, że odżywianiu, a nie jedzeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz