niedziela, 10 stycznia 2016

Zapotrzebowanie na błonnik


W zdrowej diecie - według Instytutu Żywności i Żywienia - powinno znajdować się 40 g błonnika dziennie.

WHO poleca 20-40 g. Przeciętnie Europejczyk zjada go.... 6-8 g, czyli dużo poniżej wszelkich norm. Ponieważ pożywienie nie zapewnia wymaganego minimum lekarze zalecają suplementy, które uzupełnią braki błonnika.

Koniec z toksynami. 


Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych), a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny).

I to wszystko stosując w pełni naturalny zestaw - abyś nie tracił swojego cennego czasu i zdrowia szukając kolejnych syntetycznych tabletek obniżających cholesterol i trójglicerydy.

Błonnik i samopoczucie


Ludzie jedzący dużo błonnika uśmiechają się częściej niż ci, których dieta jest uboga w tę substancję twierdzi prof. Andrew Smith z Cardiff University w Walii. Wybrani przez niego ochotnicy w wieku od 30 do 80 lat przez 4 tygodnie jedli na śniadanie 40g bogatych w błonnik płatków zbożowych z otrębami. W tym samym czasie inne osoby z grupy kontrolnej spożywały zwykłe kanapki z białego pieczywa. Eksperyment wykazał, że bogata w błonnik dieta nie tylko sprawia, że ludzie są mniej zmęczeni, ale także rzadziej cierpią na depresję. Ponadto jedzenie błonnika poprawia pamięć i szybkość kojarzenia faktów. Taką rewelacyjną poprawę zdrowia można osiągnąć już po tygodniu spożywania błonnika.

Tylko od Ciebie zależy, jak skorzystasz z tej wiedzy.

Najnowsze amerykańskie badania miały pomóc w ocenie wpływu błonnika na zdrowie osób, które z powodu cukrzycy II mają wysokie ryzyko chorób serca.

Badania przeprowadzono w grupie 78 chorych na cukrzycę typu II, o średniej wieku 59 lat. Przez 90 dni podawano im płynny preparat z błonnikiem roślinnym - w dwóch lub trzech 5-gramowych dawkach na dzień, na 5-10 minut przed jedzeniem.

Na początku i na końcu badań wszystkim zmierzono ogólny poziom cholesterolu, poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu oraz trójglicerydów.

U osób stosujących preparaty z błonnikiem odnotowano nie tylko spadek ogólnego poziomu cholesterolu czy trójglicerydów, ale też korzystne zmiany w proporcjach LDL i HDL.

Poziom "złego" cholesterolu spadł średnio o 29 proc., natomiast poziom "dobrego" podniósł się o 22 proc.

Pod tym względem preparaty z błonnikiem działały bardziej wszechstronnie, niż leki obniżające poziom cholesterolu, zaznaczają autorzy badań. Medykamenty najczęściej powodują spadek poziomu LDL, natomiast nie wpływają na poziom HDL.

Dlatego badacze uważają, że osoby z umiarkowanie wysokim poziomem cholesterolu mogą stosować preparaty z błonnikiem alternatywnie do leków.

Wskazania do stosowania błonnika:
» podwyższony poziom cholesterolu
» podwyższony poziom lipidów (trójglicerydów)
» miażdżyca
» łagodne i średnio zaawansowane nadciśnienie tętnicze
» wspomagająco w chorobie wieńcowej serca
» choroby naczyń krwionośnych serca i mózgu, w których trzeba zwalczać zwiększoną agregację płytek krwi
» wspomaga odchudzanie
» oczyszcza jelita z resztek pokarmowych
» pomaga w trawieniu i przyswajaniu pokarmu
» obniżając poziom cholesterolu, oczyszcza arterie i wątrobę
» wiąże jony sodu i obniża ciśnienie krwi
» obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, chorobę wieńcową serca i cukrzycę
» neutralizuje wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność