czwartek, 1 grudnia 2016

Wirusowe zapalenie wątroby

Znalezione obrazy dla zapytania Wirusowe zapalenie wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby typu C określa się mianem WZW C lub potocznie żółtaczką C. 

Choroba wywoływana jest przez wirus zapalenia wątroby typu C (HCV: Hepatis C Virus) odkryty w roku 1989.

Wg Światowej Organizacji Zdrowia na świecie zagrożonych tą chorobą jest około 170 mln ludzi (WHO). Szacuje się, że wirus ten wykrywany jest jedynie w 15% przypadków. Badania prowadzące do wykrycia obecności wirusa oparte są na stwierdzeniu specyficznych przeciwciał w surowicy krwi (anty - HCV). Natomiast stwierdzenie materiału genetycznego wirusa w surowicy (HCV RNA) wskazuje na aktywne zarażenie oraz możliwość przenoszenia zakażenia i/lub rozwinięcie się przewlekłego schorzenia wątroby.

Zakażenie może nastąpić m. in. podczas:
* przetaczania zakażonej krwi;
* bezpośredniego kontaktu uszkodzonej skóry lub śluzówki z zakażoną krwią (używanie tych samych maszynek do golenia, nożyczek do paznokci);
*zabiegów medycznych lub kosmetycznych, podczas stosowania niewłaściwie wysterylizowanego sprzętu;
* kontaktów seksualnych tzw. wysokiego ryzyka (często, z wieloma partnerami);
* używanie tych samych zakażonych przedmiotów higieny osobistej;
* przeniesienia wirusa z matki na dziecko w okresie okołoporodowym (rzadko).

Wirusowe zapalenie wątroby typu C określane jest mianem cichej choroby, większość osób zarażonych wirusem HCV nie odczuwa jakichkolwiek dolegliwości. Jedynie u jednej trzeciej zakażonych mogą wystąpić: bóle mięśniowo-stawowe, osłabienie, nudności, trudności z koncentracją,depresja, niepokój.

Obecnie nie ma szczepionki która mogłaby uchronić przed zakażeniem wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

W literaturze międzynarodowej wymienia się następujące składniki mineralne, witaminowe oraz składniki roślinne wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby:
* multiwitaminy i składniki mineralne (żelazo, cynk, selen), w celu wyrównania niedoborów w organizmie;
* kompleks witamin z grupy B, dla wzmocnienia funkcji wątroby 
* lecytyna, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wzmacnia aktywność sylimaryny
*aminokwasy zawierające siarkę (metionina, cystyna, cysteina), wspomagają regenerację komórek wątroby
* kwas liponowy - zwiększa energię komórek wątroby, jest aktywnym przeciwutleniaczem
* olej lniany, wykazuje działanie przeciwzapalne
* wyciąg z ostropestu plamistego (sylimaryna), wykorzystywany w medycynie ludowej, wspiera pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wspomaga oczyszczanie wątroby i procesy trawienne

Opracowano na podstawie: artykułu A. Ożarowskiego ,,„Zapalenie wątroby-aktualny stan wiedzy, Zdrowa żywność Zdrowy styl życia."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność