niedziela, 7 lipca 2013

Zastosowanie żurawiny ,imbiru i ziół.


Bardzo rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że o nasze zdrowie możemy dbać nie tylko przy pomocy środków farmakologicznych, czyli tabletek i sztucznych witamin, ale także wykorzystując naturalne właściwości różnych owoców, przypraw i ziół, jakie ofiarowuje nam natura.


Żurawina jako dodatek do potraw, czy nawet jako przekąska niesie nam wspaniały aromat, smakuje doskonale z pieczeniami, a także z serem pleśniowym. Jej lecznicze właściwości polegają głównie na tym, że wspomaga ona działanie dróg moczowych, przez co nie musimy obawiać się żadnych infekcji. Ponadto zawarte są w niej antyutleniacze, które zapobiegają zaleganiu toksyn w naszym organizmie. Nie ma, zatem wątpliwości, że warto sięgać po żurawinę jako pyszny dodatek i naturalny lek.

Imbir natomiast jest w Polsce nieco mniej popularny, jednak bez problemu możemy zakupić zarówno cały korzeń, jak i zmieloną przyprawę w większości sklepów. Imbir cechuje się słodkawym w pierwszym odczuciu i bardzo ostrym już później smaku i nieco cytrynowym zapachu. Dodawanie go do potraw uchroni nas między innymi przed rozwijaniem się stanów zapalnych. Imbir pomaga zwalczyć nudności, ułatwia trawienie, wzmaga apetyt.

Mieszanki ziół, które możemy dodawać do naszych potraw również mogą wspomagać zdrowie. Dzięki nim nie groźne będą nam zaparcia, problemy z trawieniem. Zioła przyprawowe cechują się właściwościami bakteriobójczymi i usprawniającymi krążenie krwi. Co ważne – do naszych potraw możemy dodawać zarówno suszone, jak i świeże zioła. Szczególnie korzystne są jednak te świeże. 

Większość z nich możemy hodować samodzielnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność