czwartek, 18 maja 2017

Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet

Znalezione obrazy dla zapytania Dieta bogata w wapń obniża ryzyko raka u kobiet

U kobiet, których dieta jest bogatsza w wapń, występuje niższe ryzyko zachorowania na raka - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".


Wapń w diecie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz innych odcinków układu pokarmowego u obu płci.

Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Raka w Bethesda (stan Maryland) przeanalizowali dane dotyczące diety i zdrowia wśród 293 907 mężczyzn oraz 198 903 kobiet. Na początku badań wszyscy wypełniali ankiety na temat liczby oraz częstości spożycia różnych produktów żywnościowych, w tym bogatych w wapń przetworów mlecznych. Sprawdzono też, czy przyjmowali suplementy z wapniem.

Stan zdrowia badanych osób śledzono średnio przez 7 lat. W tym okresie odnotowano 36 965 przypadków raka u mężczyzn i 16 605 przypadków raka u kobiet.

Okazało się, że ilość wapnia w diecie wpływała na ogólne ryzyko wystąpienia raka u kobiet, ale nie u mężczyzn. Wraz ze wzrostem zawartości wapnia w diecie ryzyko zachorowania pań na różne rodzaje raka spadało, ale powyżej dawki 1 300 miligramów dziennie nie obserwowanego już dalszego spadku ryzyka.

Jak przypominają autorzy artykułu, wapń jest znany z tego, że korzystnie wpływa na kości. Wcześniejsze badania wskazywały, że ogranicza on nieprawidłowy rozwój komórek m.in. w układzie pokarmowym oraz w sutku. Poza tym, łącząc się z kwasami tłuszczowymi i żółciowymi potencjalnie redukuje uszkodzenia śluzówki jelita grubego. W ten sposób może zmniejszać ryzyko procesu nowotworowego.

W Polsce zalecana dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej to ok. 1 000 mg dziennie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność