Autorzy przeprowadzili 18 na łącznej grupie 457 922 osób, w których oceniano zależność pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem cukrzycy. Sześć (N = 22 5516) i 7 (N = 28 6701) z nich zawierało również dane na temat odpowiednio kawy bezkofeinowej i czarnej herbaty. Autorzy stwierdzili odwrotną zależność pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem cukrzycy, przy czym każda kolejna filiżanka kawy w ciągu dnia przekładała się na 7-procentowe obniżenie względnego ryzyka cukrzycy.
Analiza spożycia kawy bezkofeinowej i herbaty przyniosła równie pozytywne wyniki. U osób wypijających dziennie 3-4 filiżanki kawy bezkofeinowej ryzyko cukrzycy było o 1/3 niższe w porównaniu z osobami nie pijącymi jej wcale. Trzy-cztery filiżanki herbaty w ciągu dnia przekładały się z kolei na osiemnastoprocentową redukcję ryzyka cukrzycy, w porównaniu z nie stosowaniem jej. Zdaniem autorów wyniki sugerują, że za efekt ochronny nie odpowiada kofeina, ale najprawdopodobniej inne składniki opisanych powyżej napojów.
Dalsze badania są konieczne dla poznania mechanizmów ochronnych i ich wykorzystania w życiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz