Wymienione witaminy neutralizują wolne rodniki, które w linii prostej prowadzą do uszkodzeń komórek a nawet całkowitej ich destrukcji. W licznych badaniach podkreśla się znaczenie witaminy A w zwiększaniu odporności. Wskazuje się na jej właściwości stymulujące odporność zależną od limfocytów Th2 (limfocyty pomocnicze typu 2), niezastąpione i niezbędne w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Dodatkowo także wykazano, iż witamina A ma silne właściwości stymulujące uwalnianie hormonu wzrostu.
Witamina C podwyższa poziom HDL cholesterolu, czyli dobrego cholesterolu. W badaniu przeprowadzonym na University of Kalifornia – Los Angeles School of Heath, mężczyźni, którzy codziennie zażywali witaminę C, obarczeni byli o 45% niższym ryzykiem zawału serca niż mężczyźni, którzy spożywali niskie dawki witaminy C, niższe niż zalecane. Stwierdzono także, iż witamina C obniża ryzyko udaru mózgu i chroni przed zmętnieniem soczewki oka, czyli początkowym stadium zaćmy.
Natomiast badanie Alpha Tocopherol-Beta Carotene Study, obejmujące ponad 29 tys. mężczyzn wykazało, że stosując suplementację witaminą E można uzyskać o 32% niższe ryzyko zachorowania na raka prostaty. W innym badaniu wykazano, że spożywanie wysokich dawek witaminy E w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, nawet o 70%.
Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy nasza dieta ma szansę stać się bardziej naturalna, prostsza, bogatsza w wyżej opisane witaminy i oczywiście zdrowsza.
Naukowcy i dietetycy stawiają ponad wszystko naturalne źródła witamin i mikroelementów.
Jednak nie zawsze jest dostęp do świeżych owoców i warzyw, alternatywą jest wit c z dzikiej róży, która w 100% jest naturalna i całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
OdpowiedzUsuń