“NIEWIDOCZNE NIEBEZPIECZEŃSTWO” CHOLESTEROL…
Wyniki badań pokazują, że przeciętna pięćdziesięcioletnia Europejka ma aż około 45% szansy, aby zachorować na chorobę wieńcową, zaś u co trzeciej – może być ona przyczyną śmierci. Jednocześnie ryzyko powstania raka piersi wynosi 10%, a w przypadku 3% kobiet choroba ta prawdopodobnie doprowadzi do zgonu. W krajach Europy Środkowej sytuacja przedstawia się znacznie gorzej: w wyniku chorób sercowo-naczyniowych, liczba zgonów kobiet jest 7-8 razy wyższa, niż w krajach Europy Zachodniej. Za przyczynę takiego stanu rzeczy, na pierwszym miejscu wymieniany jest zbyt wysoki poziom cholesterolu…
- dieta zawierająca dużych ilości produktów bogatych w cholesterol, które zwiększają poziom cholesterolu całkowitego we krwi
- posiłki zawierające zbyt małą ilości błonnika (włókien pokarmowych), koniecznego do wydalania cholesterolu.
- brak aktywności fizycznej, a w konsekwencji słabe spalanie cholesterolu i tłuszczu, znajdujących się we krwi
- genetyczna skłonność do wytwarzania zbyt dużych ilości cholesterolu
- udar mózgu (zablokowanie dopływu krwi do części mózgu)
- choroby nerek, wysokie ciśnienie krwi
- ograniczenie ilość tłuszczu w diecie – przed gotowaniem usuwaj tłuszcz i skórę z drobiu i innych rodzajów mięsa, używaj do gotowania minimalnych ilości oleju, unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, spożywaj mleko i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu!!!
- ograniczenie spożycia, mięsa, masła, masła klarowanego, spożywanie ryb, roślin strączkowych, drobiu, chudego mięsa przyjmowanie preparatów zawierających wielonasycone kwasy tłuszczowe, ograniczenie ilość produktów bogatych w cholesterol np. jaja
- spożywanie białka roślin strączkowych (suszony grochu i fasola), ryb, drobiu i chudego mięsa, produktów, zawierających duże ilości błonnika (zboża, owoce i warzywa)
- ograniczenie używek
PEKTYNY Z JABŁEK : Znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem, co w efekcie powoduje spadek ogólnego poziomu lipidów we krwi. Pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju “przyjaznych” bakterii. Pochłaniając wodę, powodują uczucie sytości.
CZOSNEK: Zawiera liczne substancje, które – oprócz innych pozytywnych właściwości – zwiększają stężenie ochronnych lipoprotein HDL w stosunku do “złego” cholesterolu LDL. Zmniejszają w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
LECYTYNA: Dzięki właściwościom emulgującym, odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie tłuszczów.
Antyoksydanty (witamina C i E): Wzmacniając wzajemnie swoje działanie, obok innych właściwości, chronią kwasy tłuszczowe przed szkodliwą oksydacją.
CHROM: Odgrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Wpływa korzystnie na procesy metaboliczne. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, zwiększa jednocześnie stężenie “ochronnego” cholesterolu HDL.
CHOLESTEROL
Cholesterol jest lipidem, czyli obecną we krwi substancją tłuszczową, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi wchodzi w skład budowy błon komórkowych i bierze udział w powstawaniu niektórych hormonów. Jednak zbyt wysoki poziom cholesterolu prowadzi do powstania miażdżycy, czyli odkładania się zbędnych lipidów w ścianach naczyń, co prowadzi do nieprawidłowego przepływu krwi, a to z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru. Cholesterol i inne lipidy obecne we krwi, łącząc się z białkami tworzą kompleks zwany lipoproteinami.Lipoproteiny o malej gęstości wykazują tendencję do odkładania cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych, dlatego określa się go jako “zły cholesterol”. Lipoproteiny o dużej gęstości, określa się jako “dobry cholesterol”, ponieważ przenoszą go z powrotem do wątroby. Wątroba odpowiada za wytwarzanie odpowiedniej ilości cholesterolu – potrzebnej do właściwego funkcjonowania organizmu. Do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna tego, iż u jednych osób jego stężenie jest większe, a drugich mniejsze, znane są natomiast czynniki odpowiedzialne za jego wysoki poziom.PRZYCZYNY CHORÓB
- zła dieta zawierająca zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom złego cholesterolu i obniżają poziom dobrego cholesterolu we krwi- dieta zawierająca dużych ilości produktów bogatych w cholesterol, które zwiększają poziom cholesterolu całkowitego we krwi
- posiłki zawierające zbyt małą ilości błonnika (włókien pokarmowych), koniecznego do wydalania cholesterolu.
- brak aktywności fizycznej, a w konsekwencji słabe spalanie cholesterolu i tłuszczu, znajdujących się we krwi
- genetyczna skłonność do wytwarzania zbyt dużych ilości cholesterolu
A W KONSEKWENCJI…..
- liczne choroby serca: choroba wieńcowa (niedokrwienie mięśnia sercowego), zawał serca- udar mózgu (zablokowanie dopływu krwi do części mózgu)
- choroby nerek, wysokie ciśnienie krwi
PROFILAKTYKA
- aktywność fizyczna- ograniczenie ilość tłuszczu w diecie – przed gotowaniem usuwaj tłuszcz i skórę z drobiu i innych rodzajów mięsa, używaj do gotowania minimalnych ilości oleju, unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, spożywaj mleko i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu!!!
- ograniczenie spożycia, mięsa, masła, masła klarowanego, spożywanie ryb, roślin strączkowych, drobiu, chudego mięsa przyjmowanie preparatów zawierających wielonasycone kwasy tłuszczowe, ograniczenie ilość produktów bogatych w cholesterol np. jaja
- spożywanie białka roślin strączkowych (suszony grochu i fasola), ryb, drobiu i chudego mięsa, produktów, zawierających duże ilości błonnika (zboża, owoce i warzywa)
- ograniczenie używek
CO OBNIŻY POZIOM CHOLESTEROLU?
OLEJ LNIANY: Jest najbogatszym roślinnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w dużych ilościach: omega-3 oraz omega-6. Biorą one udziału w procesach metabolicznych – odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Związki te zmniejszają przede wszystkim stężenie osoczowych trójglicerydów, ponieważ hamują syntezę VLDL przez komórki wątrobowe.PEKTYNY Z JABŁEK : Znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem, co w efekcie powoduje spadek ogólnego poziomu lipidów we krwi. Pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju “przyjaznych” bakterii. Pochłaniając wodę, powodują uczucie sytości.
CZOSNEK: Zawiera liczne substancje, które – oprócz innych pozytywnych właściwości – zwiększają stężenie ochronnych lipoprotein HDL w stosunku do “złego” cholesterolu LDL. Zmniejszają w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
LECYTYNA: Dzięki właściwościom emulgującym, odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie tłuszczów.
Antyoksydanty (witamina C i E): Wzmacniając wzajemnie swoje działanie, obok innych właściwości, chronią kwasy tłuszczowe przed szkodliwą oksydacją.
CHROM: Odgrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Wpływa korzystnie na procesy metaboliczne. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, zwiększa jednocześnie stężenie “ochronnego” cholesterolu HDL.
W TROSCE O TWOJE ZDROWIE FIRMA CaliVita POLECA:
- Cholestone, 3 razy dziennie po 1 tabletce w trakcie posiłku
- Nopalin, 3 razy dziennie po 1 tabletce między posiłkami
- Triple Potency Lecithin, 3 razy dziennie po 2 tabletki przed posiłkiem
- Omega 3, 3 razy dziennie po 1 tabletce przed posiłkiem
- C Plus, 3 razy dziennie po 2 tabletki w trakcie posiłku
POZA WYŻEJ WYMIENIONYM ZESTAWEM CaliVita ZALECA PRZYJMOWANIE NIŻEJ PODANYCH PRODUKTÓW: (WEDŁUG DAWEK PODANYCH NA OPAKOWANIU)
- Evening Primrose Oil,
- Zenthonic,
- Garlic Caps,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz