poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ból głowy



Ból głowy jest jedną z najpospolitszych dolegliwości, której w różnym stopniu i z różną częstotliwością doświadcza większość ludzi.

Różne są rodzaje i przyczyny bólu głowy i dlatego warto próbować różnych spośród szerokiej gamy ziół
i ich mieszanek zarówno wenętrznie jak też zewnętrznie. Dostępne są również wyciągi i olejki z tych roślin
przydatne w leczeniu i uśmierzaniu bólu.

Rośliny lecznicze:wawrzyn szlachetny (liść laurowy),wrotycz maruna,wrotycz pospolity,wierzba,
wiesiolek pospolity,imbir lekarski,melisa lekarska,mięta pieprzowa,miłorząb dwuklapowy,fasolka szparagowa
szpinak,mak,portulaka pospolita,tymianek pospolity.

Wrotycz maruna i wrotycz pospolity można stosować w postaci naparu przyrządzanego z kilku świeżych
liści zalanych wrzątkiem.Do naparu można dodać też liście laurowe.Napar można pić nie tylko w razie wystąpienia bólu ale także regularnie jako środek profilaktyczny co jest często stosowaną metodą w Angli.
Można też spożywać liście wrotyczu choć nie uchodzą one raczej za smaczne. Najwygodniej jest jednak zażywać wyciąg z wrotycza w postaci kapsułek. Wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem w sprawie dawkowania.

UWAGA: wrotyczu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Z kory różnych gatunków wierzby można sporządzać napary zalewając 1 do 2 łyżeczek tego zioła filiżanką wrzątku. Najsilniejsze działanie ma kora wierzby wawrzynkowej, purpurowej lub kruchej.

Na przewlekłe bóle głowy zaleca się stosowanie olejku z wiesiołka dwuletniego w postaci kapsułek.
Należy zażywać sześć do ośmiu kapsułek olejku dziennie.

Na bóle migrenowe można stosować imbir lekarski suszony lub świeży w ilości 5 gramów 3 do 4 razy
dziennie. Imbir można też przyjmować w postaci kapsułek po 500 miligramów.

Stosowanie miłorzębu dwuklapowego powoduje poprawę krążenia krwi a dzięki temu może spowodować
ustąpienie bólu głowy. Zaleca się zażywać po 30 kropli wyciągu z miłorzębu trzy razy dziennie przez dwa dni albo w postaci kapsułek zgodnie z dawkowaniem podanym na opakowaniu.

UWAGA: należy uważać aby nie przedawkować miłorzębu gdyż może to spowadować biegunkę i
rozdrażnienie.

Melisę lekarską stosować należy (jednorazowa dawka) w postaci naparu sporządzonego z dwóch
łyżeczek suszonego zioła zalanego szklanką wrzątku. Napar należy zostawić do parzenia pod przykryciem aż do ostudzenia.

Olejek z mięty pieprzowej z odrobiną alkoholu przynosi ulgę przy bólu głowy po wtarciu w skronie. Można go też zmieszać z olejkiem lawendowym.

Osoby cierpiące na bóle głowy i migreny powinny spożywać warzywa lub zioła zawierające dużo magnezu gdyż jego niedobór może być przyczyną ich dolegliwości. Takimi roślinami są fasolka szparagowa, szpinak,
mak (nasiona) i portulaka pospolita.

Tymianek pospolity zaleca się stosować w postaci naparu (do picia) sporządzonego z jednej łyżeczki
suszonego zioła zalanej wrzątkiem wody.

Można też zrobić sobie herbatkę z mieszanki ziół o składzie: mięta pieprzowa, goździki, imbir, kora wierzby, papryka ostra w proporcjach, które nam odpowiadają. Herbatkę można popijać albo też stosować do okładów zewnętrznych.

W konsultacji z lekarzem można również stosować inne zioła (żeń-szeń, pieprz czarny, bazylia, kminek, kolendra, babka, rozmaryn, ostryż długi) a także zastosować suplementację (np dawkowanie magnezu).


www.martadymek.suportio.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność