Prof. Blumberg nie ma wątpliwości, że dowody potwierdzające stosowanie antyoksydantów u osób starszych narażonych na choroby przewlekłe są już dostateczne i usprawiedliwiają stosowanie tej metody profilaktyki.
W wielu przypdkach nawet poprawnie sporządzona i bogata w antyoksydanty dieta może być niewystarczająca, ze względu na metody przygotowywania posiłków - gotowanie, smażenie, co ma duży wpływ na ubytek witamin.
To czego się uczymy, nie z badań stricte naukowych, ale z obserwacji różnic pomiędzy grupami ludzi, którzy przyjmują antyoksydanty i tych którzy ich nie przyjmują oraz oceny ryzyka i częstości występowania poszczególnych chorób, jednoznacznie wskazuje, że rozsądnie jest stosować równolegle zdrową dietę oraz suplementację tej diety w antyoksydanty.
Rozsądną rzeczą jest mówić o tym i wdrażać ten rodzaj profilaktyki.
Swój wykład prof. Blumberg zakończył konkluzją: Przez połączenie prawidłowej, odpowiednio przygotowanej i wzbogaconej diety oraz wysiłku fizycznego, można dokonać bardzo pożytecznej zmiany obrazu starzenia się.
Dane z badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazały, że stosowanie suplementacji witaminy E u chorych na chorobę Alzheimera przynosi lepsze efekty (spowolnienie postępu choroby) niż stosowane dotąd specyficzne metody terapii.
W badaniach nad wpływem betakarotenu na układ immunologiczny, prowadzonych przez amerykańskich lekarzy stwierdzono zahamowanie spadku aktywności komórek układu immunologicznego u osób powyżej 65 roku życia. Komórki te odpowiedzialne są za reakcje odpornościową skierowaną przeciwko m.in. chorobom nowotworowym.
Francuskie badania wykazały, że osoby z wysokim poziomem witaminy E w surowicy krwi znacznie rzadziej zapadają na choroby infekcyjne, przeziębienia.
www.martadymek.suportio.pl
To czego się uczymy, nie z badań stricte naukowych, ale z obserwacji różnic pomiędzy grupami ludzi, którzy przyjmują antyoksydanty i tych którzy ich nie przyjmują oraz oceny ryzyka i częstości występowania poszczególnych chorób, jednoznacznie wskazuje, że rozsądnie jest stosować równolegle zdrową dietę oraz suplementację tej diety w antyoksydanty.
Rozsądną rzeczą jest mówić o tym i wdrażać ten rodzaj profilaktyki.
Swój wykład prof. Blumberg zakończył konkluzją: Przez połączenie prawidłowej, odpowiednio przygotowanej i wzbogaconej diety oraz wysiłku fizycznego, można dokonać bardzo pożytecznej zmiany obrazu starzenia się.
Dane z badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazały, że stosowanie suplementacji witaminy E u chorych na chorobę Alzheimera przynosi lepsze efekty (spowolnienie postępu choroby) niż stosowane dotąd specyficzne metody terapii.
W badaniach nad wpływem betakarotenu na układ immunologiczny, prowadzonych przez amerykańskich lekarzy stwierdzono zahamowanie spadku aktywności komórek układu immunologicznego u osób powyżej 65 roku życia. Komórki te odpowiedzialne są za reakcje odpornościową skierowaną przeciwko m.in. chorobom nowotworowym.
Francuskie badania wykazały, że osoby z wysokim poziomem witaminy E w surowicy krwi znacznie rzadziej zapadają na choroby infekcyjne, przeziębienia.
www.martadymek.suportio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz