Prowadzone przez ponad sześć lat badania, które prowadzili dr Maria Makrides z Women's and Children's Health Research Institute oraz prof. Bob Gibson z University of Adelaide, wykazały, że w mózgu dzieci urodzonych przed 33 tygodniem ciąży obniżony jest poziom ważnego lipidu, kwasu tłuszczowego omega-3 zwanego kwasem dokozaheksaenowym (DHA). Niskie stężenie DHA u wcześniaków może ujemnie wpływać na ich rozwój umysłowy.
By przeciwdziałać takim zaburzeniom rozwoju umysłowego wcześniaków, karmiącym je matkom podawano zwiększone dawki DHA (1000 mg dziennie) w postaci kapsułek z tłuszczem tuńczyka lub stosowano zastępczą mieszankę z odpowiednią zawartością DHA.
Wśród 657 wcześniaków, które uczestniczyły w badaniach prowadzonych przez pięć australijskich szpitali, częstość zaburzeń rozwoju spadła o połowę, gdy ich pokarm zawierał DHA. Zaobserwowano także poprawę rozwoju dzieci z niską wagą urodzeniową (poniżej 1250 gramów ).
Podawanie kwasów tłuszczowych szczególnie służyło dziewczynkom, podczas gdy chłopcom dieta bogata w DHA nie pomagała w tak dużym stopniu, być może dlatego, że szybciej spalają oni tłuszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz