Badania Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) w U.S.A potwierdzają: „Witamina D wpływa na przyswajanie wapnia, zabezpiecza przed złamaniami oraz osteoporozą”
Latem i wczesną jesienią jesteśmy szczególnie wystawieni na działanie promieni słonecznych, w wyniku czego w naszym organizmie zwiększa się wytwarzanie witaminy D.
Dobroczynny wpływ witaminy D na organizm ludzki potwierdzają badania opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) w U.S.A. Wynika z nich, że witamina D ma wpływ na przyswajanie wapnia, który jest jednym z najważniejszych budulców kości. Jej zwiększony poziom w organizmie zabezpiecza przed złamaniami oraz osteoporozą.
Prowadzone są także badania nad rolą, jaką witamina D odgrywa w chorobach takich jak cukrzyca typu 1, niektórych rodzajach nowotworów, oraz chorobach autoimunologicznych, takich jak skleroza lub tuberkuloza.
Naukowcy jednak ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami nadmiernego przebywania na słońcu i wskazują dodatkowe źródła witaminy D: pożywienie i suplementy diety. Zboża, mleko, ryby: łosoś, tuńczyk, makrela, żółtka jaj oraz sery mają ją w sobie. Dla osób, których dieta jest uboga w te składniki zaleca się przyjmowanie jej w postaci suplementu.
Należy jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo - nadmiar witaminy D może spowodować dolegliwości takie jak nudności i wymioty.
Latem i wczesną jesienią jesteśmy szczególnie wystawieni na działanie promieni słonecznych, w wyniku czego w naszym organizmie zwiększa się wytwarzanie witaminy D.
Dobroczynny wpływ witaminy D na organizm ludzki potwierdzają badania opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) w U.S.A. Wynika z nich, że witamina D ma wpływ na przyswajanie wapnia, który jest jednym z najważniejszych budulców kości. Jej zwiększony poziom w organizmie zabezpiecza przed złamaniami oraz osteoporozą.
Prowadzone są także badania nad rolą, jaką witamina D odgrywa w chorobach takich jak cukrzyca typu 1, niektórych rodzajach nowotworów, oraz chorobach autoimunologicznych, takich jak skleroza lub tuberkuloza.
Naukowcy jednak ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami nadmiernego przebywania na słońcu i wskazują dodatkowe źródła witaminy D: pożywienie i suplementy diety. Zboża, mleko, ryby: łosoś, tuńczyk, makrela, żółtka jaj oraz sery mają ją w sobie. Dla osób, których dieta jest uboga w te składniki zaleca się przyjmowanie jej w postaci suplementu.
Należy jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo - nadmiar witaminy D może spowodować dolegliwości takie jak nudności i wymioty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz