Spirulina należy do alg blue-green, dlatego nazywają ją algą niebiesko-zieloną.Spirulina należy do najstarszych istot żywych na Ziemi, istniała już przed 3,5 miliarda laty, brała udział w kształtowaniu atmosfery naszej planety.
W spirulinie znajduje się proteina w ilości dwu-trzykrotnie przewyższającej zawartość białka w mięsach. Jest ona bogata w witaminy i składniki mineralne, np. zawiera trzykrotnie więcej wapnia niż mleko,58 - krotnie więcej żelaza niż szpinak.
Jaki wpływ ma na nasze zdrowie zażywanie spiruliny? Głównie dzięki zawartości witamin z grupy B, powoduje ona wzrost energii organizmu, zapobiega poczuciu zmęczenia i - ze względu na wysoką
zawartość cukru - jest zdolna do natychmiastowego dostarczenia energii organizmowi.
- Jej przeciwutleniacze (głównie beta-karoten) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, więc pośrednio także przed rakiem, wzmacniają układ immunologiczny organizmu, opóźniają proces starzenia się.
- Jej aminokwasy (wraz z innymi ważnymi substancjami) korzystnie wpływają na wzrost i apetyt.
- Zawiera także chlorofil, który neutralizuje szkodliwe bakterie jelitowe i wspomaga laktobakterie, a także sprzyja oczyszczaniu organizmu.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan włosów i skóry, pomagają w egzemach, w kłopotach miesiączkowych i związanych z klimakterium.
zawartość cukru - jest zdolna do natychmiastowego dostarczenia energii organizmowi.
- Jej przeciwutleniacze (głównie beta-karoten) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, więc pośrednio także przed rakiem, wzmacniają układ immunologiczny organizmu, opóźniają proces starzenia się.
- Jej aminokwasy (wraz z innymi ważnymi substancjami) korzystnie wpływają na wzrost i apetyt.
- Zawiera także chlorofil, który neutralizuje szkodliwe bakterie jelitowe i wspomaga laktobakterie, a także sprzyja oczyszczaniu organizmu.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B korzystnie wpływają na stan włosów i skóry, pomagają w egzemach, w kłopotach miesiączkowych i związanych z klimakterium.
Tłumi rozmnażanie się wielu wirusów, takich jak wirus grypy, opryszczki i świnki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz