wtorek, 23 kwietnia 2019

E - Witamina młodości

Znalezione obrazy dla zapytania E - Witamina młodości

"W USA setki tysięcy ludzi umiera co roku z powodu chorób serca i nowotworów. Myślę, że dowody na korzystne, zmniejszające cierpienia, działanie witaminy E są niepodważalne. W dodatku witamina E jest niedroga..." - dr Jeffrey Blumberg, Uniwerytet Tufst


Witamina E to idealny obrońca przed starością - doskonale nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Kiedy zbadano zawartość witaminy E w trzech dziennych posiłkach pracowników kawiarni w Narodowym Instytucie Zdrowia w USA, okazało się., że w sumie było jej zaledwie 13,4 j.m.
Teoretycznie to ilość wystarczająca, gdyż, normy podają jako minimalną ilość spożycie dziennie ok. 10 mg witaminy E. Jednak jak wskazują wyniki licznych badań optymalna dawka tej witaminy to ok. 100-400mg, a w przypadku niektórych chorób nawet więcej. Jadłospis współczesnego człowieka nie gwarantuje odpowiedniej ilości witaminy E, nawet w wypadku racjonalnego żywienia. Dodatkowe
spożywanie kiełków pszenicy często również nie wystarcza. Trzeba wówczas sięgnąć po kapsułkę z witaminą E - najlepiej tę naturalną

1.Historia odkrycia witaminy E


Historię witaminy E powinno się zaczynać od odkryć dr Herberta M. Evansa i jego współpracowników, którzy w latach dwudziestych znaleźli w oleju z pszenicznych kiełków nieznaną substancję, niezbędną do normalnego rozmnażania się szczurów. W 10 lat później nazwano ją
tokoferolem. Nazwę tę pomógł stworzyć profesor greki z Uniwersytetu Berkeley od słowa tokos (rodzenie, potomstwo) i phero (nosić, przynosić), inaczej tłumacząc "ten, który daje siłę do rodzenia i
przynosi potomstwo".

2.Działanie witaminy E


Witamina E zapobiega powstawaniu niszczycielskich nadtlenków powstających jako efekt utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obficie występują w błonach komórkowych. 
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, działa więc w obrębie lipidowych błon komórkowych, których jest w organizmie ok. 10-15kg. Jedna jej molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie! Dlatego często stosuje się ją jako naturalny konserwant E 306, gdyż zapobiega jełczeniu - utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu.

Witamina E usuwając nadtlenek lipidowy sama ulega utlenieniu. Aby stać się z powrotem aktywną musi się zredukować. Jednym z czynników, które są w stanie to zrobić jest witamina C.

Skutki jakie niesie ze sobą niedobór witaminy E to:

1. przyspieszone starzenie się polegające przede wszystkim na
* osłabienie układu immunologicznego powodujące choroby autoimmunologiczne (alergia, choroby reumatyczne i zapalenie stawów, choroby spowodowane uszkodzeniem DNA komórki (tzw. degeneracyjne) i powstawanie mutacji powodujących rozwój nowotworów.

* Rozwój chorób serca i miażdżycy (zakrzepice, obrzmienie i stan zapalny żył, zaburzenia układu krążenia, chromanie przestankowe;

* Niepłodność u mężczyzn oraz u kobiet oraz poronienia, degeneracja gruczołów płciowych (jąder i prostaty), dystrofia przysadkowa

* Starzenie się skóry, starcze wykwity, martwica, upośledzone gojenie się ran, infekcje skóry, oparzenia;

* Szybsze starzenie się narządów wewnętrznych oraz całego organizmu.

Generalnie witamina E odgrywa istotną role w walce z najczęstszymi przyczynami zgonów w zachodnich społeczeństwach, do których należą choroby serca i nadciśnienie, nowotwory, cukrzyca i urazy a w tym poważne oparzenia. A ponadto dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości... 

Amerykanie uważają, że dodaje SEX-APPEALU i oczywiście wchodzi w skład diet gwiazd filmowych!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność