wtorek, 6 sierpnia 2013

Spowalnianie procesu starzenia.


Spowalniając procesy starzenia dostarczaj w diecie antyoksydanty.


Układ krążenia w starszym wieku, u przerażającej większości seniorów, kojarzy się z miażdżycą, polegającą na zwężeniu naczyń krwionośnych przez złogi cholesterolu. Może ona dotyczyć:
- naczyń serca, doprowadzając do zawału
- naczyń mózgu, grożąc udarem
- kończyn dolnych, powodując ból podczas chodzenia.

Ratując się przed tymi zagrożeniami powinno zaniechać się palenia tytoniu, dużo spacerować, a także dostarczać organizmowi antyoksydanty: witaminę C -witaminę E - beta caroten - selen -koenzym Q10 -
lecytynę - czosnek - nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zawarte w oleju z wiesiołka i olejach rybnych (Omega- 3)

NNKT obniżają cholesterol, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia, obniżają ciśnienie i pobudzają receptory insulinowe (ważne dla cukrzyków!!!).

Należy jednak pamiętać, że związki te bardzo łatwo ulegają utlenianiu.Dlatego stosując duże dawki NNKT należy uzupełniać dietę w odpowiednią ilość antyutleniaczy.Stosuj produkty z wiesiołka najwyższej jakości, które podczas produkcji, stosują tłoczenie na zimno bez dostępu tlenu. 

Wiele firm stosuje tańsze technologie - tłoczenie oleju dopuszczając tlen, a ten niszczy olej z wiesiołka i powoduje jego jełczenie pod wpływem utleniania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność