niedziela, 4 sierpnia 2013

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w starszym wieku.



W miarę starzenia zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze i węglowodany stopniowo maleje, natomiast zapotrzebowanie na witaminy i minerały pozostaje na tym samym poziomie lub wzrasta.

Upośledzeniu ulega funkcja przewodu pokarmowego.Maleje zdolność do prawidłowego przyswajania składników odżywczych. Często związane jest to z zanikowym nieżytem żołądka prowadzącym do
niedoboru np. żelaza  i witaminy B12, co może spowodować anemię i zburzenia neurologiczne.

Obniżona produkcja:
- żółci
- enzymów trzustkowych
- zwolniony pasaż jelitowy
- uboga flora korzystnych bakterii

doprowadzają do niedoboru np. witamin: B2, B6, B12, beta caroten ,C i E.

Z tego względu wskazana jest zwiększona podaż tych witamin , bakterii L. acidofilus, enzymów.
Funkcja wątroby nie kończy się na produkcji żółci. 

Bierze ona również udział w detoksykacji (oczyszczaniu z toksyn organizmu organizmu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność