wtorek, 22 lutego 2011

Odchudzaj się racjonalnie! + Konkurs!

Niedługo rozpocznie się wiosna, pora więc już teraz pomyśleć o utracie zbędnych kilogramów nagromadzonych w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Odchudzanie to bowiem proces wymagający czasu… i rozsądnego podejścia.

Od czego zacząć?
Odchudzanie należy rozpocząć od oczyszczenia organizmu z toksyn. Toksyny to substancje wywołujące szkodliwy wpływ na prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych organizmu. Nadmiar toksyn może się kumulować w organizmie (szczególnie w wątrobie, tkance tłuszczowej) i zakłócać wiele życiowych procesów (m.in. metabolizm). Skuteczne usuwanie toksyn jest związane ze zmianą sposobu odżywiania i stylu życia. Podstawą jest dieta bogata w warzywa, owoce, błonnik, wodę, ale również dodatkowym wsparciem może być właściwa suplementacja.
Doskonałe właściwości oczyszczające wykazuje chlorofil – zielony barwnik znajdujący się w chloroplastach liści roślin. Pochodną chlorofilu jest chlorofilina. Produkt Liquid Chlorophyll zawiera chlorofilinę sodowo-miedziową pochodzącą z lucerny siewnej. W eliminacji różnych szkodliwych składników z organizmu jest również pomocna jukka – roślina występująca w produkcie Pure Yucca.

Co należy wiedzieć o odchudzaniu?
Dieta dla osoby odchudzającej się (niskokaloryczna) powinna być tak skonstruowana, by dostarczyć w ciągu doby produkty z możliwie wszystkich grup produktów żywnościowych. Powinna dostarczać ok. 1 g białka na 1 kg masy ciała, 25-35 g tłuszczu, 80-200 g węglowodanów na dobę. Niezmiernie istotne jest dostarczenie błonnika, który m.in. daje uczucie sytości. Dobrym źródłem błonnika jest nopal – składnik aktywny produktu Nopalin. Podczas odchudzania należy zadbać o to, aby zjadać śniadanie, do 4-5 małych porcji posiłków dziennie, gdyż zwiększa to straty energii spowodowane termogenezą poposiłkową i mniej pobudza łaknienie. Odstępy między spożywanymi posiłkami powinny wynosić ok. 3 godziny.
Jak wiadomo, zalecane normy na energię dla osób w wieku 23-50 lat o umiarkowanej aktywności fizycznej wynoszą: dla kobiet ok. 2000 kcal/dobę, dla mężczyzn ok. 2700 kcal/dobę, jednak jak wynika z badań średnie spożycie energii w Europie (2003 r.) wyniosło 3354 kcal/osobę/dobę. Aby zredukować masę ciała, należy zastosować dietę o obniżonej energetyczności. Taka dieta powinna być indywidualnie dobrana i dostarczać dla kobiet ok. 1000-1200 kcal, a dla mężczyzn 1200 – 1500 kcal.
Codzienny deficyt energetyczny wynoszący 1000 kcal powoduje po tygodniu utratę 1 kg tłuszczu (jest to optymalny spadek masy ciała). Dla porównania: spożywanie w ciągu dnia jedynie 100 kcal więcej (odpowiada to mniej więcej 1 łyżce oleju lub kromce chleba z masłem) w stosunku do ilości kalorii spalanych może stać się w ciągu roku przyczyną przyrostu masy ciała o 5 kg.
Ostatni posiłek należy jeść 3 godziny przed snem. Posiłki należy spożywać powoli, od stołu odchodzić z lekkim niedosytem. Podczas przygotowywania posiłków korzystne jest unikanie śmietany, zasmażek, smażenia. Ponadto należy stronić od węglowodanów prostych i produktów o dużej zawartości tłuszczu. Warto pamiętać o odpowiedniej podaży płynów – ok. 2 l dziennie.
Tempo odchudzania zależy od stopnia nadwagi i czasu jego trwania. Najszybsze ubytki masy ciała uzyskuje się na początku odchudzania. Jest to związane ze zużywaniem glikogenu wewnątrzustrojowego, a także ograniczenia spożycia węglowodanów. Oba czynniki mają właściwości moczopędne, co w początkowej fazie redukcji masy ciała stanowi dodatkowy i pozorny efekt odchudzania (1 g glikogenu związany jest z 3 g wody, która uwalnia się po rozpadzie glikogenu). Tkanka tłuszczowa zaczyna uwalniać energię dopiero wtedy, gdy pula glikogenowo-wodna zostaje znacznie ograniczona. Rezerwy tłuszczu są znacznie większe: 15 – 25 kg. Po 8-12 tygodniach odchudzania pojawia się tzw. zjawisko adaptacji metabolicznej, co oznacza, że pomimo stosowania reżimu odchudzającego nie obserwuje się chudnięcia. Jest to związane ze spowolnieniem podstawowej przemiany materii. Organizm niedobór dostarczanej energii odczytuje jako zagrożenie i obniża jej zużycie.

Dlaczego ważna jest aktywność fizyczna?
Ćwiczenia fizyczne podczas odchudzania powinny być wykonywane codziennie lub przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, mieć charakter umiarkowany i trwać co najmniej 30 minut. Zaleca się m.in.: jazdę na rowerze, pływanie, chód, taniec. Ważne jest również zwiększenie aktywności w życiu codziennym, np. rezygnację z windy na rzecz chodzenia po schodach, przejście odcinka 1 przystanku autobusowego zamiast korzystania z autobusu, gimnastykę np. skłony, brzuszki, przysiady, pompki, krążenie bioder, i inne, spacer. Wiele ćwiczeń można wykonywać także podczas innych czynności, np. w czasie oglądania TV można unosić hantle (doskonale wzmacnia mięśnie przedramion). Możliwości jest mnóstwo, tylko ich realizacja zależy od chęci i inwencji twórczej.
Zwiększenie aktywności fizycznej umożliwia zwiększenie wydatku energetycznego, poprawia skład ciała, zmniejsza udział tłuszczu w organizmie i chroni go przed utratą beztłuszczowej masy ciała. Aktywność fizyczna zapobiega obniżeniu podstawowej przemiany materii podczas odchudzania, co zapobiega efektowi jo-jo. Jak również zwiększa zdolność mobilizacji i spalania tłuszczu, ułatwia kontrolę spożywanej żywności, poprawę wydolności fizycznej i polepszenie samopoczucia.

Czym warto wzbogacić dietę podczas odchudzania?
Dietę w okresie odchudzania warto uzupełnić w składniki aktywne wykazujące funkcje odżywcze i fizjologiczne, wspomagające organizm w walce ze zbędnymi kilogramami. Formuła XShape zawiera zestaw takich właśnie składników: 6 aminokwasów (L-arginina, L-lizyna, L-glutamina, L-fenyloalanina, L-tyrozyna) – niedobór niezbędnych aminokwasów do syntezy białka, prowadzi do wykorzystania białka wewnątrzustrojowego na potrzeby organizmu, jak również do zwolnienia przemiany materii; L-karnitynę – niezbędną w metabolizmie tłuszczów; chrom – korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek, zmniejsza łaknienie; witaminę B6 i B12 – nieodzowne w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, kwasów nukleinowych; witaminę C – zapewnia ochronę antyoksydacyjną.

KONKURS!!! ,,Chudnij z CaliVita®’’!
Konkurs trwa od 7 lutego do 15 sierpnia 2011 r. 
Do udziału w konkursie zapraszamy osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie odchudzania z udziałem produktów CaliVita®. Prosimy o przesłanie do nas dwóch zdjęć (max. 3 MB) na adres e-mail: cv_info@calivita.com.pl do dnia 15 sierpnia br. przed odchudzaniem i drugie po spadku masy ciała, wraz z opisem doświadczeń. Najciekawsze z nich opublikujemy we wrześniowych wydawnictwach firmowych, a wyróżnionej osobie przekażemy nagrodę: zestaw produktów i upominków o wartości 500 PLN.
Do każdego zakupionego produktu z grupy preparatów odchudzających (przez najbliższe dwa miesiące) zostanie dołączony praktyczny wskaźnik wartości energetycznej produktów spożywczych.
 
Zapraszamy do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycali.biz



fmm201102.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność