poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wapń - bez którego nie można się obejść


O co chodzi z tym zakwaszeniem


Wydawać by się mogło, że zakwaszenie organizmu powoduje żywność o smaku kwaśnym. Nic bardziej mylnego. Im bardziej pożywienie różni się od naturalnego, tym większe jest niebezpieczeństwo zaburzenia równowagi organizmu tzw. homeostazy i wystąpienia kwasicy - acidozy.

Acidoza - zakwaszenie organizmu to również efekt przyjmowania leków chemicznych w tym antybiotyków, które lekarze bez opamiętania przepisują swoim pacjentom.

Również przewlekłe choroby, infekcje grzybicze, bakteryjne czy wirusowe, zaburzenia czynności nerek, trzustki, jak również stresy powodują wzrost kwasowości organizmu tzw. acidozę. Zużywane są zapasy alkalicznych rezerw neutralizujących środowisko. Występuje sytuacja sprzyjająca pojawieniu się lub pogłębieniu infekcji grzybiczej, siwieniu włosów, problemów z układem kostno-stawowym (osteoporoza, reumatyzm, próchnica, tworzenie się wyrostków kostnych tzw.ostróg czy zwyrodnień kręgosłupa), nerwowym, trawiennym, aż do zagrożenia chorobami nowotworowymi.

Na kwasicę zwaną acidozą, bardzo wrażliwe są nerki, ponieważ kwasy powodują ich blokadę, co dalej wywołuje zaburzenia czynnościowe. W efekcie może pojawić się artretyzm (dna moczanowa tzw. podagra), łamliwość kości, częste złamania kości szyjki udowej, wypadanie włosów, łysienie, łamliwość paznokci oraz pocenie się rąk i nóg. Kwasica blokuje również wędrującą w przestrzeni międzykomórkowej
zarodnikową tkankę mazanchymatyczną, będącą prekursorem wszystkich rodzajów tkanki łącznej.
Dlatego mogą pojawiać się zmiany skórne, piegi, przebarwienia, bielactwo, łuszczyca, łupież a także martwica kości.

Zakwaszenie organizmu jest spowodowane również niedostateczną ilością tlenu. Na skutek niewystarczającej ilości tlenu organizm zaczyna go czerpać z fermentacji cukru, w wyniku czego powstaje dodatkowo kwas mlekowy zakwaszający organizm. Nadmiar kwasu mlekowego utrudnia powrót
organizmu do przyswajania tlenu z atmosfery efektem tego jest wynaturzenie komórek oraz ich przetwarzanie się w komórki rakowe.

Czy wiesz dlaczego proces osteoporozy dotyka ludzi w podeszłym wieku?

W miarę starzenia się organizmu i z powodu braku dodatkowej suplementacji wapnia, oraz gorszej wchłanialności wapnia jego ubytki w kościach są coraz większe. Wapń bowiem zostaje cały czas zużywany do odkwaszania organizmu na skutek spożywania nieprawidłowego pożywienia. Na domiar złego to
właśnie ludzie starsi są faszerowani ogromnymi ilościami leków chemicznych, które wynoszą z aptek całymi siatkami. Taka ilość leków chemicznych dodatkowo powoduje zużycie wapnia i proces osteoporozy pogłębia się, a na osteoporozę lekarze znowu przepisują leki chemiczne i na dodatek zalecają picie mleka - jednego z produktów najsilniej zakwaszającego organizm. Skutek jest wiadomy coraz gorszy stan kości i zębów, zapchane i zablokowane nerki, powiększona wątroba, podrażniona śluzówka żołądka.

Jak organizm radzi sobie z usuwaniem toksycznych związków i odkwaszaniem organizmu?

Organizm ludzki, ma wielki magazyn wapnia , którym są kości i zęby, ale nie brak go również w panewkach, chrząstkach stawowych i tkance maziowej. Sam proces wypłukiwania trujących toksyn i odkwaszania polega na tym, że organizm zmuszony jest oddać wapń ze swojego magazynu ( kości, zęby), aby zneutralizować toksyczne związki.

W miarę starzenia zaczyna słabnąć funkcjonowanie nerek. Dodatkowa dawka leków chemicznych obciąża nerki, wątrobę, które nie są w stanie usunąć nadmiaru szkodliwych substancji. Wówczas to lekarstwo, które według niektórych lekarzy ma leczyć, samo staje się źródłem zakażenia, doprowadzając w skrajnych przypadkach do śmierci.To jak błędne koło !!!

Zdaniem dr Josefa Jonasa, w leczeniu acidozy (kwasicy) najważniejsze znaczenie posiadają chelatowane preparaty wapniowe, które alkalizują środowisko. Taki wapń zasadotwórczy, jak również same chelaty mają zdolności oczyszczające i wyprowadzają metale ciężkie, wapń kwasotwórczy oraz inne toksyny z organizmu alkalizując naturalne środowisko. Przyczyniają się tym samym, do utrzymania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Dla przykładu w medycynie naturalnej, chelaty wapnia i magnezu podaje się w hiperkalcemii oraz aby przeciwdziałać tworzeniu się w nerkach piasku i kamieni nerkowych. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - odporność