"Suplementacja diety kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle przeprowadzili ankietę na temat suplementacji diety wśród 35 tys. 16 kobiet po menopauzie, które nigdy nie chorowały na raka piersi. Stan zdrowia uczestniczek kontrolowano przez 6 lat, podczas trwania projektu zdiagnozowano 880 przypadków raka piersi. Na podstawie danych z ankiet i badań naukowcy stwierdzili, że regularne uzupełnianie diety rybim tłuszczem o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęściej występujący złośliwy rodzaj raka piersi - nowotwór kanalikowy aż o 32%.
Zdaniem naukowców ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędna do zapewnienia takiego efektu jest wyższa, niż zazwyczaj dostarczana z dietą - stąd niezbędna jest suplementacja.’’
Zapraszam do sklepu internetowego:
www.ambasadazdrowia.mycali.biz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz